Bransch
Tillverkning
CEO
Patrik Lindqvist
GRUNDARE
Förvärvsår
2014
Försäljningsår
Styrelsens ordförande
Hans Lidén
Omsättning
~350-400m
anställda
~120
Styrelserepresentation (MVI)
Daniel Nilsson

När smarta grävsystem tjänar såväl miljö och resultat

”Din önskan kan gå i uppfyllelse, SMP:s grundare kanske är redo att sälja”, stod det på meddelandet från vår industriella rådgivare. Var detta möjligheten vi hade väntat på? Vi åkte till Göteborg för att ta reda på det.

SMP är den ledande tillverkaren av tiltrotatorer och snabbkopplingar med ett komplett monteringssystem för grävmaskiner. Under en längre tid har vi studerat den svenska marknaden för dessa produkter. Ett imponerande antal svenska uppfinningar låg till grund för denna industrisektor. Flera industrialister i vårt nätverk hade bekräftat vår hypotes; det fanns ett stort behov av dessa produkter, även utanför Norden. Tiltrotatorerna var lätta att gilla. De var bra för både miljön och de finansiella resultaten tack vare lägre bränsleförbrukning, tidsbesparingar, ökad precision och lägre risk för arbetsskador. Några månader senare blev vi majoritetsägare i SMP och påbörjade resan att omvandla detta industriföretag till ett modernt tillväxtbolag.

Vårt första steg var att få ombord personer med stark industriell kompetens och en erfaren styrelse. Vi visste att vi hade en bra produktportfölj men behövde skapa koncept kring lösningarna för att expandera internationellt. Inom kort såg vi försäljningen i Frankrike, Tyskland, England, Spanien och Beneluxländerna ta fart, liksom i Finland där vi hade öppnat ett dotterbolag. Vårt fokus nu ligger på geografisk expansion, effektivitet och utveckling av produktportföljen.

FÖRFATTARE
Daniel Nilsson
FLER FÖRETAG