Bransch
Tjänster och mjukvarulösningar för fastighetssektorn
CEO
Andreas Westin
GRUNDARE
Förvärvsår
2019
Försäljningsår
Styrelsens ordförande
Magnus Jansson
Omsättning
(vid exit) SEK ~250m
anställda
~200
Styrelserepresentation (MVI)
MVI var en fröjd att arbeta med. Kunniga, insatta och engagerade. Ambitiösa mål för både organisk tillväxt och förvärv gjorde att vi snabbt skalade upp och skapade kostnadsfördelar för våra kunder och nya spännande uppgifter för teamet. Som grädde på moset har vi vår lyckade satsning på den egenutvecklade kundportalen som blev tekniskt och funktionsmässigt starkare än vi kunde ana. Tack vare den starka bas som MVI och styrelsen byggde upp så är den nya ägaren nu väl rustad för en nordisk och europeisk ledarposition.
Andreas Westin
Landschef Sverige PHM Group Oy, tidigare VD Flow Fastighetsvärden

Vägen till smarta bostadsrätter

Med Flow förvandlade MVI bostadsfrågor till en smart upplevelse genom att digitalisera fastighetsförvaltningen och erbjuda ett fullservice tjänster. Sedan investeringen i Flow 2019 ökade omsättningen från ~92 miljoner SEK till ~250 miljoner SEK 2021. Ett resultat av en tydlig tillväxtstrategi och MVI:s utveckling av Realnode, en digital plattform för fastighetsförvaltning. Tre viktiga tilläggsförvärv genomfördes och etablerade Flow som Sveriges mest framgångsrika digitala fastighetsförvaltare med en unik marknadsposition för bostadsrättsföreningar.

Vad vi har åstadkommit

- Definierade uppdraget - att skapa ett bekymmersfritt bostadsägande.

- Utvecklade Realnode, en helt egen mjukvarulösning med användarvänligt gränssnitt som effektiviserar interna processer och sänker kostnaderna. Till exempel digitala styrelsemöten och digitala signaturer, omedelbar uppdatering av byggstatus och eventuella underhållsarbeten och snabb överblick över information om föreningens ekonomiska ställning.

- Varumärkespositionering och namnbyte till Flow Fastighetsvärden

- Designade om försäljnings- och marknadsföringsprocessen för att utnyttja kraften i digitala kanaler, bygga upp volymer och driva organisk tillväxt.

- Rekryterade ett gediget ledningsteam (VD och CFO) och byggde upp strukturkapital (rapportering och KPI:s)

- Gjorde tre strategiska förvärv i Sverige: Part Halmstad; Driftia och Graden.

- Ökade intäkter från 92 miljoner kronor till 250 miljoner kronor på två år, med god lönsamhet.

- Skapade en ledande programvara för tjänster för bostadsrättsföreningar och kommersiella fastighetsägare.

Bakgrund

När man köper en lägenhet i Sverige blir man medlem i bostadsrättsföreningen, som formellt äger byggnaden och hanterar saker som till exempel underhåll och ekonomi. Lägenhetsägare vill spara tid, minska kostnaderna och förbättra värdet genom att ha en fullserviceleverantör för att förvalta fastigheten.

Det är en fragmenterad marknad som till stor del drivs av demografiska förändringar och det stora antalet nybyggda lägenheter och konverteringar av byggnader från uthyrning till bostadsrätt. I mars 2019 investerade vi i FF Fastighetsservice, ett familjeägt fastighetsförvaltningsföretag, som blev plattformen för Flow. Ägarna var helt i linje med vår idé att digitalisera fastighetsförvaltningen och erbjuda ett fullservice erbjudande. Flow är ett bra exempel på hur värde skapas genom att använda MVI:s specifika expertis från utvecklingen av mjukvaran för NoxFinans (f n Fortnox Finans). Teamet som byggde Realnode ledde utvecklingen av NoxFinans och är en nära samarbetspartner till oss.

Avyttring

I juli 2021 förvärvades Flow av PHM Group (ett portföljbolag i Norvestor),  den största aktören på marknaden och perfekt för att växa Flow vidare. PHM Group hade sin bas i Finland. Flow bidrog starkt till att öka gruppens närvaro i Sverige. PHM har fortsatt att utveckla koncernen i Norden, baserat på Flows unika marknadsposition och Realnode, den strategiska mjukvaran som utvecklades av MVI. Realnode har lanserats i hela koncernen och Flows ledningsgrupp är nu en del av PHM:s ledningsgrupp.

FÖRFATTARE
Daniel Nilsson
FLER FÖRETAG