Nyheter

Nyheter för 2022
09 nov 2022
MVI Fund II skapar nordisk marknadsledare inom plantskolebranschen för grön urbanisering

MVI Fund II etablerar partnerskap med ledande företag och skapar nordisk marknadsledare inom plantskolor och relaterade produkter för att underlätta grön urbanisering.

Den 9 november kan MVI stolt presentera en ny bolagsgrupp i marknaden för grön infrastruktur och urbanisering. Samlade under Treeco Holdco (”Treeco”); Stångby Plantskola (”Stångby”), HPJ Garden (”HPJ”) och Kortegaards Planteskole (”Kortegaards”) bildar ett strategiskt partnerskap som storleksmässigt innebär nordiskt ledarskap. Tillsammans med entreprenörerna och gruppens anställda ser vi fram emot att skapa en grönare, hälsosammare och mer hållbar framtid.

Sedan mitten av 2021 är MVI Fund II i partnerskap med Stångby Plantskola AB (”Stångby”), en premiumplantskola på den svenska marknaden för B2B-kunder. Under sommaren 2022 gjordes man sitt första tilläggsförvärv genom ett partnerskap med HPJ Garden AB (“HPJ”). HPJ är en högkvalitativ leverantör av produkter inom trädgårds- och anläggningsbranschen. Idag går gruppen samman med P. Kortegaards Planteskole A/S (”Kortegaards”), den danska B2B-marknadsledaren för premiumträd och buskar.

Koncernen kommer finnas på flera platser i Sverige och Danmark för att förse kunder inom en mängd olika branscher med organiska infrastrukturprodukter och tjänster för en grön urbanisering. På årsbasis förväntas koncernen ha en omsättning på över 200 Mkr och cirka 80 anställda.

Den nordiska marknaden för organiskt växtmaterial har visat en god tillväxt de senaste åren och förväntas fortsätta växa. Underliggande marknadstrender är kommunernas ökade ambitioner för grön urbanisering – genom växtinvesteringar – för att förbättra medborgarnas välbefinnande, skapande av naturliga barriärer för översvämningar och värmeböljor, samt produkternas förmåga att fånga upp växthusgasutsläpp.

Treeco är väl positionerat för att dra nytta av framtida tillväxt av underliggande marknadstrender, med betydande kunskap om premiumprodukter och förmågan att odla fleråriga kulturer. Gruppen vill också driva digitalisering och skapa smarta tjänster för att hållbara grönområden.

MVI ser fram emot att fortsätta stötta koncernledningen och att växa Treeco som tydlig marknadsledare inom branschen. Alla säljare är kvar i gruppen operationellt och har investerat tillsammans med MVI.

Stångby Plantskola grundades 1978 och är en marknadsledande plantskola på den svenska B2B-marknaden för växtmaterial. Företaget är välkänt med ett förstklassigt rykte och ett omfattande sortiment av träd och buskar. Stångby har ca. 50 anställda och driver plantskolor utanför Lund i Skåne, med effektiva logistikanläggningar i Stockholmsregionen.

HPJ Garden grundades 1992 och är en högkvalitativ leverantör av produkter inom trädgårds- och anläggningsbranschen, bestående främst av utrustning och byggförnödenheter. Beläget i Habo, utanför Jönköping med 6 anställda, har företaget kunder över hela Sverige.

Kortegaards Planteskole grundades 1910 och är den danska B2B-marknadsledaren för träd och buskar. Företaget har 27 anställda och betydande markareal på Fyn där de odlar högkvalitativa träd och växter. Plantskolan har ett modernt sortiment och är specialiserat på alléträd med mer än 3 000 växtarter.

För mer information vänligen kontakta:

Daniel Nilsson, Partner
daniel.nilsson@mvi.se / +46 (0) 70 655 78 52

Mårten Werner, Director
marten.werner@mvi.se / +46 (0) 70 992 72 24

Läs mer
22 sep 2022
Great Security förvärvar Wasa Larm

Great Security fortsätter att växa inom abonnemangsbaserade säkerhetslösningar och förvärvar Göteborgs-baserade Wasa Larm som erbjuder smarta larm- och kameralösningar för företag och privatkunder.

Wasa Larm grundades 2005 av Jimmy Holm och Henrik Dunör, som även efter förvärvet kommer att vara kvar i sina ledande befattningar. Wasa Larm erbjuder smarta abonnemangsbaserade larm- och kameralösningar för företag och privatkunder. Enkla prismodeller i kombination med en hög servicenivå har skapat en lojal och växande kundbas. Wasa Larm har genom åren växt framgångsrikt och skapat ett välkänt varumärke i Västsverige.

”Wasa Larm är ett mycket välskött bolag med nöjda kunder och stabila intäkter. Bolaget verkar i ett marknadssegment som Great Security ser som mycket attraktivt. Detta, i kombination med bolagets kunniga medarbetare och höga servicekänsla, gör att de passar perfekt in i Great Security. Vi är mycket glada över att kunna välkomna Wasa Larm. Deras erfarenheter och kunskaper kommer att vara en stor tillgång och värdefullt för både befintliga och framtida kunder”, säger Pontus Skårner, VD Great Security

Wasa Larm har alltid satt kunden i första rummet och ser sammanslagningen med Great Security som ett sätt att nå fler kunder över hela landet, samtidigt som man kan leverera ännu bättre service till befintliga kunder.

Läs gärna mer om förvärvet på Great Securitys hemsida

Om Great Security

Great Security är ett av Sveriges ledande oberoende säkerhetsföretag. Vi erbjuder smarta och heltäckande säkerhetslösningar för att låsa, passera, larma, övervaka, släcka och trygga. Vår engagerade och kunniga personal sätter alltid kunden i första rummet för att möta varje enskild kunds unika krav, behov och förutsättningar. Great Security omsätter ca 700 mkr och har ca 400 medarbetare. Med 27 kontor och ett starkt partnernätverk finns vi alltid nära våra kunder. Hemsida

Om MVI

MVI är en ledande private equity investerare i små- och medelstora bolag. Vårt mål är att fungera som en katalysator för tillväxt och att bygga långsiktigt starka bolag i Sverige och övriga Norden. Vi arbetar aktivt med värdeskapande i våra portföljbolag med utgångspunkt i vårt breda nätverk av entreprenörer och ledande personer i näringslivet. MVI är erkänt för sin förmåga att identifiera proprietära investeringsteman och leverera hög avkastning i sina investeringar.

Kontaktpersoner:

Daniel Nilsson
Partner, MVI
+46 70 655 78 52

Pontus Skårner
VD, Great Security Sverige AB
+46 70 334 82 27

Läs mer
15 jun 2022
Mewab sluter avtal med SMA Mineral kring förvärv av jordbrukskalk

Mewab sluter avtal med SMA Mineral kring förvärv av jordbrukskalk

Den 14e juni slöt Mewab, ett portföljbolag till MVI, avtal med SMA Mineral kring exklusivitet att sälja och distribuera jordbruks- och strukturkalk. Genom affären blir Mewab en ledande aktör på marknaden för kalkprodukter till jordbruk. Affären innebär samtidigt också att Mewab nu kan bredda sin kundbas och erbjuda produkter även till Eko- och Krav-bönder.

”Det är enormt kul att knyta ihop säcken och bredda vår kalkportfölj”, säger Per Ljungberg, Operativ chef på Mewab.

Länk till bolagets pressreleaser:

Mewabs hemsida

Biototal Linkedin

 

Läs mer
12 maj 2022
MVI Fund II inleder partnerskap med SMP Parts för fortsatt tillväxt och värdeskapande

Den 5 maj 2022 gjorde MVI Fund II sin senaste plattformsinvestering, genom att förvärva en betydande andel av aktierna i SMP Parts (”SMP”), och bli bolagets kontrollerande investerare. MVI Equity har varit kontrollinvesterare i bolaget sedan 2014, då man förvärvade bolaget tillsammans med sitt investerarnätverk och Fouriertransform AB (”FTAB”).

SMP grundades 1980 och är en ledande, helhetsleverantör av tillbehör för grävmaskiner (inkl. tiltrotatorer, snabbfästen och skopor). Med produktion i Ilsbo, Sverige, erbjuder SMP sina kunder en integrerad lösning för ekosystemet av smarta tillbehör, med stark position i Norden och kontinuerlig internationell tillväxt. Produktegenskaper inkluderar fokus på flexibilitet och säkerhet, med snabba och säkra byten mellan olika arbetsuppgifter samt redskap, medan man maximerar effektiviteten.

MVI ser denna ägarförändring ha potential för accelererat värdeskapande i bolaget. SMP har vuxit starkt under förvaltningsperioden, där bolagets tiltrotator har lett tillväxten med tvåsiffrig årlig tillväxttakt. I dagsläget motsvarar produktkategorin nästan hälften av bolagets omsättning inkluderat dess starka eftermarknad.

Tiltrotatorer och hydrauliska snabbfästen är strukturellt växande givet en ökande automatisering i byggbranschen, ett större fokus på energieffektivitet, och brist på arbetskraft. Segmentet expanderar löpande givet en växande internationell efterfrågan, och bolaget har börjat se över möjligheten att elektrifiera relevanta delar av produktutbudet.

MVI har under sin förvaltningstid omvandlat SMP från en smidesverkstad till en kunnig, ledande och högteknologisk verkstad. Sedan 2020 drivs bolaget av en mycket kompetent ledningsgrupp med kommersiella förmågor som löpande utvecklar verksamheten proaktivt.

Ledningsgruppen väntas ta bolaget till nya höjder, och MVI ser fram emot att fortsätta stötta SMP i sin globala tillväxtresa, där man levererar smarta lösningar till kritisk infrastruktur för övergången mot hållbara samhällen.

För mer information, vänligen kontakta:

Daniel Nilsson, Partner
daniel.nilsson@mvi.se / +46 (0) 70 655 78 52

 

Read more about this in English

Läs mer
04 maj 2022
Aleris förvärvar Art Clinic från MVI Fund I

Stockholm, 4 maj 2022

Aleris har signerat ett avtal om att förvärva Art Clinic, ett framstående bolag inom ortopedi, ryggkirurgi och plastikkirurgi.

Art Clinic grundades 1999 i Göteborg och har sedan dess växt organiskt med ytterligare tre kliniker (Stockholm, Uppsala och Jönköping). MVI Fund I (“MVI”) investerade i Art Clinic under 2018 och bolagets omsättning uppgick till c:a EUR 33m under 2021.

MVI har under tiden som ägare fokuserat på organisk expansion, främst genom etableringen av en ny klinik i Sophiahemmet i Stockholm, en förstärkning av ekonomifunktionen samt bolagets finansiella rapportering, effektiviserat administration samt strategi kring prissättning.

Art Clinic avyttras från MVI Fund I samt flera minoritetsägare, av vilka de flesta är aktiva operativt och centrala för verksamheten.

Transaktionen är villkorad av konkurrensgodkännande. Lincoln International agerade finansiell rådgivare och Wigge & Partners agerade legal rådgivare till säljarna.

“När vi letade efter en partner för fortsatt expansion under 2018 såg vi tydligt kvalitéerna hos teamet på MVI. Deras entreprenöriella approach har under de senaste fyra åren bidragit till en stark plattform för ökad skalbarhet och organisk expansion.

Vi ser Aleris som en naturlig del av den fortsatta resan för Art Clinic. Art Clinic och Aleris delar samma värdegrund och har en långsiktig ambition av att kunna erbjuda Sveriges mest moderna och lättillgängliga specialistsjukvård. Art Clinic är mycket stolta över att vara en del av Aleris och ser fram emot att fortsätta utveckla sjukvården i Sverige tillsammans.” – Ronnie Pettersson, VD Art Clinic AB

 

För mer information:

Stefan Karlsson, Partner på MVI Advisors

Tel: +46 70 601 00 39

Email: stefan.karlsson@mvi.se

 

Art Clinic bedriver specialistkliniker inom plastikkirurgi, ryggkirurgi och ortopedi. Vi finns idag i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Jönköping och konsulterar på flertalet orter runt om Sverige. Art Clinic bedriver högkvalitativ specialistsjukvård med målsättningen att erbjuda patienter individuellt anpassade behandlingsmetoder utifrån personliga förutsättningar och önskemål, med värdeorden kvalitet, säkerhet och omtanke.

MVI
är en ledande private equity investerare i små- och medelstora bolag. Vårt mål är att fungera som en katalysator för tillväxt och att bygga långsiktigt starka bolag i Sverige och övriga Norden. Vi arbetar aktivt med värdeskapande i våra portföljbolag med utgångspunkt i vårt breda nätverk av entreprenörer och ledande personer i näringslivet. MVI är erkänt för sin förmåga att identifiera proprietära investeringsteman och leverera hög avkastning i sina investeringar.

 

Read more about this deal in English

Läs mer
Visa fler