Vägen till smarta bostadsrätter

Av Daniel Nilsson

Svenskar älskar sina hem men det finns en sak som de gärna skulle undvika – att vara med i bostadsrättsföreningens styrelse.

När man köper en lägenhet i Sverige blir man medlem i bostadsrättsföreningen, som formellt äger byggnaden och hanterar saker som till exempel underhåll och ekonomi. Den utser en styrelse, som alltför ofta landar i debatter om allt från renoveringar till att ta reda på vem som envisas med att inte rengöra torktumlaren i den gemensamma tvättstugan.

De flesta av oss i MVI-teamet vet av egen erfarenhet hur tidsödande och energidränerande det kan vara, det måste finnas ett smartare sätt. Tänk om det kunde automatiseras och delegeras?

För några år sedan började vi nyfiket följa denna fragmenterade marknad. Det visade sig att den till stor del drivs av demografiska förändringar, med alltfler yngre människor som är redo att lägga ut fastighetstjänster. En annan drivkraft är det stora antalet nybyggda lägenheter och omvandlingar av bostadshus från hyres- till bostadsrätter.

Det är tveklöst så att folk vill spara tid, sänka kostnaderna och förbättra värdet genom att ha en fullserviceleverantör som de verkligen kan lita på. Och det är viktigt – för de flesta av oss är köpet av ett hem det största ekonomiska åtagandet vi någonsin kommer att göra.

Våren 2018 tog vi kontakt med flera fastighetsförvaltningsföretag för att förstå marknadsdynamiken bättre. Vi såg en stor potential i att digitalisera den här tjänsten. Och det fanns starka paralleller med vår tidigare lyckade satsning på Nox Finans, som byggde på just digitalisering av affärsverksamheten.

Den kommande våren investerade vi i FF Fastighetsservice, ett familjeägt fastighetsförvaltningsföretag i Norrköping. De var också övertygade om behovet av att digitalisera fastighetsförvaltningen och erbjuda en fullservicetjänst. Det första vi gjorde var att utveckla en IT-plattform med vårt team av system- och mjukvaruspecialister. Vi kallar den för Realnode – ett digitalt, användarvänligt gränssnitt som effektiviserar interna processer och minskar kostnaderna. Genom att till exempel installera sensorer och hantera fastighetsproblem på distans kan vi optimera uppvärmning, koldioxidutsläpp och mycket mer. Vi är så glada över att arbeta med något som direkt kan skapa verkligt värde för alla hemägare.

Företagsgruppen heter Flow Fastighetsvärden (tidigare Hemma Bäst) och har hittills gått samman med ett fåtal företag som tillsammans med oss vill växa till Sveriges mest digitala fastighetsförvaltare. Våra senaste tillskott är Part och Driftia som finns i den södra delen av Sverige och i Stockholm.

Det viktigaste nu är att vidareutveckla IT-plattformen Realnode, och samtidigt fortsätta att växa genom förvärv. Vårt uppdrag känns meningsfullt och kanske bäst beskrivs så här: ”Ett bekymmersfritt och värdestigande hem”. Och det ska vi leverera. Spännande tider!

I juli 2021 förvärvades Flow av PHM-gruppen (ett portfölbolag till Norvestor), som kommer fortsätta utveckla gruppen och dess starka digitala närvaro i Norden genom Realnode.